Hem  Stamtavlor Kartor  Gunnars anor: A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Å Ä Ö Platser   Ullas anor: A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V X Y Z Å Ä Ö Platser

Per Eriksson
Maria Olofsdotter


Mormors farmors mormors farmors farfars far och mor (3816)

(Uppgifter från Rune Edström, Lövånger; Anbytarforum, se nedan)

Per Eriksson
Näset, Fjällsjö
f. 1622 i Näset, Fjällsjö
d. 1684 i Näset, Fjällsjö
(far)
 
gift med
Maria Olofsdotter
f. i Jansjö, Fjällsjö
d. i Näset, Fjällsjö
(far, mor)
Barn 
Elias, f. i Näset, Fjällsjö.
Johan, f. i Näset, Fjällsjö, d. 1707 i Sunnansjö, Fjällsjö.
Erik Persson Nesselius, f. i Näset, Fjällsjö, d. 19.6.1701 i Härnösand.
Per, f. i Näset, Fjällsjö.
Olof, f. i Näset, Fjällsjö.
Isak, f. 1659 i Näset, Fjällsjö, d. 16.11.1745 i Näset, Fjällsjö.

Erik Eriksson
 Näset, Fjällsjö (30528)
NN
Mikael Eriksson
Näset, Fjällsjö (15264)
NN
Erik Mikaelsson
f. 1582 i Näset, Fjällsjö (7632)
NN
Per Eriksson
Näset, Fjällsjö, 1622-1684 (3816)
Anbytarforums diskussion om Per Erikssons fru NN Jonsdotter. Spännande upplösning längst ned i raddan! 

Av Bertil G Johnson (Bertil) lördag den 10 juni 2000 - 15.04:
Jon Olofsson i Jansjö
Fler än jag har haft problem med Jon Olofsson, son till Olof Örjansson samt bror till Mårten och Ingrid. Kanske vi kan reda ut litet av detta tillsammans?
Först några fakta:
1. Jon hade minst tre barn:
Karin f 1642
Olof f 1647
NN f.??,
2. Första (eller andra?) giftet gav pengar, som han sedan såg sig vara skyldig barnen från detta äktenskap. Olof var absolut en av dessa, eftersom han fick gården.
3. Jon var ute och krigade i Tyskland 1631-1641, troligen också 1643-45.
4. Dottern Karin gifte sig med Nils Persson i Norrnäs, född ca 1640.
5. Dottern NN gifte sig med Per Eriksson i Näset.
6. Sonen Olof gifte sig med Gunilla Knutsdotter född 1642 från Bölen, Fjällsjö.

Så till halvfakta:
7. Jon sägs ha varit gift tre gånger (A. Olofsson, jag har inte själv sett något definitivt belägg för detta; dock minst två gånger)
8. Andra frun tycks ha dött ca 1660; det är då han hävdar att barnen äger allt och han själv ingenting.
9. Tredje giftet med Karin Persdotter från Bölen, Junsele sägs ha givit dottern NN. (A. Olofsson)
10. Karin Jonsdotter från Holme född ca 1650 sägs vara Jons tredje fru (Grybes antavla).

Och några reflexioner:
A. Jon är knappast född efter 1610 (soldat 1631). Skall han verkligen ha gift sig vid minst 60 års ålder med en 40 år yngre Karin (10)? Det vore intressant att veta vad uppgift (10) grundar sig på.
B. Dottern NN och Per Eriksson har en son Isak född 1659 (enligt Pernilla Bollman också Per född 1656). Om NN är född efter 1647, kan hon knappast vara mor till denne. Per hade visserligen en första fru, men ingenting tyder på att Isak tillhör detta tidigare äktenskap. Min gissning är att NN är född före de andra barnen, kanske så tidigt som 1631-32.
C. Karin Persdotter (9) är med all säkerhet född ca 1615. Hon är dotter till Per Israelsson i Bölen Junsele och därmed en god kandidat till att ha varit den välbeställda. Hur som helst är hon nog inte tredje frun, men om gissning B är riktig heller inte den första. Varifrån kommer Olofssons uppgift att Karin är mor till NN?
Bertil

Av Uffe Erlandson (Flunaj) lördag den 10 juni 2000 - 19.14:
Bertil:
Ang Jon Olofsson i Jansjö:
Jag tillskrev Agneta Olofsson för ett antal år sedan om just detta, och fick en beskrivning hur hon kommit fram till detta. Tyvärr hittar jag just nu inte svaret, har antagligen den pärmen nerpackad i en flyttkartong på jobbet.... Per Persson som skrivt boken Jansjö 450 år tar också upp denna familj och har redovisat (om jag minns rätt) en annan uppfattning om familjekonstellationen. Tror att det var som Du kan belägga, endast två fruar. Jag hoppas att mitt ex av den boken ligger i samma packlåda på jobbet.
Att materialet ligger på jobbet beror på att jag skötte all min dataregistrering där tidigare, då jag inte hade någon dator hemma på den tiden. En del blev kvar där, och har genomlidit tre omflyttningar. Ska försöka leta fram dessa uppgifter och redovisa dem här.

Av Uffe Erlandson (Flunaj) lördag den 10 juni 2000 - 19.33:
Bertil:
"Den som söker han letar!" Pärmen med Agnetas brev stod bredvid bordet på golvet i en papperskasse där jag INTE förvarar forskinngsmaterial....
14 oktober 1992 skriver Agneta Olofsson angående min fråga om Jon Olofssons barn och fruar.
"Detta har jag hittat i en dombok. År 1700 står följande:
Tvist emellan Per Eriksson i Näset på sin hustrus vägnar, kärande och Elias Persson i Jansjö tillika med sin hemulsman Olof Jonsson i Orrnäs, svarande angående inlösen av Jansjöhemmanet om 6 seland.
Det berättar Olof Jonsson att fadern Jon Olofsson i Jansjö varit trenne resor gift, och med första hustrun, Olof Jonssons moder fått en stor egendom, med vilken han köpte hemmanet i Jansjö utur gälden, så att när han trädde i andra giftet var skyldig en ansenlig summa i möderne, som sattes dem att njuta i hemmanet, eftersom det var med moderns medel inlöst. När andra hustrun dog avsade sig Jon Olofsson hemmanet till sin son som endast var 15-16 år gammal, och satte sig själv i en stuga på tomten. Sedan gifte han sig tredje gången och avlade en dotter, som Per Ersson tagit till hustru...."
Så därför har Agneta tolkat texten som att Karin är moder endast til en dotter gift i Näset och inga andra barn. Alla tre barn under familjen i Agnetas uppställning är barn till Jon Olofsson. Min "frustration" och fråga till henne berode på att jag har alla tre barnen i mina anor.
Men boken om Jansjö 450 år hittar jag fortfarande inte, så vad Per Persson hade för uppfattning vet jag ännu inte. Mina anteckningar refererar bara till den boken, inte vad han skriver.

Av Per Näsström - måndag den 27 nov 2000 kl. 22.01:
Hej alla Fjällsjöforskare! Jag har sedan länge forskat om Fjällsjö och tror mig sent omsider kunna tillföra något om Jon Olofsson och hans tre hustrur samt ytterligare en del annat. Det finns en del att rätta till och det går om vi utnyttjar de möjligheter som finns. Det är ju sonen Olof Jonsson som talar om faderns tre hustrur år 1700 men vilka har läst dombok 1684: Olof Jonsson i Jansjö begärde att få inlösa 1 1/4 seland jord i Öden (Ön), som Anders Knutsson köpt av hustru Karin i Öden. Härtill svarade Anders Knutsson sig hava fordran allenast i underpant mot lånta pengar, och vägrar honom intet lösen, sade att Olof Jonssons syskonbarn, Olof Persson i Näset, har begärt inlösen. Emedan Olof Jonsson i Jansjö var rätta bördsman till dessa 1 1/4 seland i Öden , anser Rätten att det honom inte lösen kan vägras. Dombok 1687: Olof Jonsson i Jansjö dömdes berättigad inlösa 11/2 seland jord i Öden av salig Christopher Perssons änka, hustru Cherstin, den man i underpant haft för lånta pengar uti Johan Olofsson gäld. Detta alldenstund Olof Jonsson bördig är till hemmanet och det mesta av jorden besitter. Olof Jonsson bodde på Ön innan han flyttade till Orrnäs, H Cherstin är syster till Anders Knutsson så den rika släkten finns i Bölen.-----Enligt skattelängder finns i slutet av 1630-talet en Per Olofsson på hemmanet och 1644 kommer änkan Karin som omtalas ovan. Jon Olofssons första hustru bör vara en Persdotter och efter namnseden passar Karin bra. Jag skulle vilja placera andra hustrun härstammande från Junsele och den tredje i Ramsele men det är en senare historia. Det skulle var intressant med synpunkter på detta. Hoppas på genmäle Per Näsström

Av Bertil G Johnson (Bertil) - onsdag den 29 nov 2000 kl. 12.03:

Per!
Vad trevligt att någon nappar på min uppmaning att försöka bringa reda i problemet Jon Olofsson.
Olof Jonssons ekonomiska samröre med Anders Knutsson och Kristoffer Persson har väl sin enkla förklaring i att Anders och Kristoffers hustru (änka) Kerstin var syskon till Olofs hustru Gunilla; alla barn till "Gam-Knut" Andersson.
Det skulle kunna vara så att Öden tillhörde eller disponerades av Knutssläkten och att systrarna Gunilla och Kerstin med makar Olof Jonsson och Kristoffer Persson i tur och ordning fått bruka hemmanet.
Men Olof Jonsson anges också vara bördig till Öden och du säger att han brukade det innan han övertog Orrnäs. Men när var i så fall det? Olof hade ju fått överta Jansjö 2 efter fadern som tonåring i början av 1660-talet. Och varifrån kommer bördsrätten?
Var kommer Per Olofsson som ägde Öden på 1630-talet och 1644 efterträddes av änkan Karin in i bilden? Det kan väl knappast vara samma änka som Anders Knutsson köpte marken i Öden av? Anders var ju född 1633 och lär knappast ha gjort några sådana affärer före 1660, särskilt som han köpte och bosatte sig på Mogård -- långt därifrån.
Det där om pant för lånta pengar är kanske något att fundera över. Kan Knutssläkten ha haft Öden som pant för något lån till Jon Olofsson? Denne var ju enligt domboken medellös när han överlåtit Jansjö till sonen. Kan det vara så att Jon gifte sig med änkan Karin? Jag har sett uppgifter om att tredje frun kom från Holme i Ramsele - kan det vara hon?
Om Jon Olofssons första hustru bör vara en Persdotter törs jag inte uttala mig om. Men om hon skulle heta Karin, bör väl hon vara mor till Jons dotter Karin f 1642. Åtminstone en av Jons fruar var i alla fall en Karin, dotter till Per Israelsson i Mo Junsele.
Men vem är då Olofs mor? Olof borde efter namnseden ha en morfar Olof -- särskilt som det tydligen var hans mors hemgift som gav de pengar som Jon 1645 köpte Jansjö 2 för. Hör Olof då till andra giftet?
Och hur är det med den namnlösa (halv?)syster som gifte sig med "Stor-Per" Eriksson i Näset och som rimligen borde vara född på 1630-talet?
Tyvärr blir det som vanligt fler nya frågor än svar, men om vi gnetar på, kanske också svaren kommer så småningom...

Av Per Näsström - torsdag den 30 nov 2000 kl. 20.56:
Till Bertil G Johnson
Hej Bertil! Vad trevligt att vi fått kontakt. För 3-4 år sedan var jag klar med hur jag ville beskriva Jon Olofsson och hans tre hustrur. Nu blir det intressant att pröva mina ideér mot andras. Mycket av det som skrivits om honom upplever jag som felaktigt mot bakgrund av de uppgifter jag samlat.
Grybes antavla är grovt felaktig och där inbjuder jag alla en snabb kontroll på hustrun till Erik Eriksson född 1670. Hans son Sven kräver enligt dombok 1738 att ett inventarium upprättas för hans år 1717 avlidna moder. I Fjällsjö D1 anges att för h Anna Israelsdotter, Fjällsjö givits 1 dr i testamentspengar. Den h Karin Jonsdotter som nämns i sammanhanget är hans svärmor vilket framgår på ett tiotal ställen i dombok. Hon var gift med knekten,bonden och sedermera båtsmannen i Holme där hon dog 1711. Hon var dotter till knekten Jon Eriksson. Dombok 1712 och 1690. I sin Fjällsjöbok anger Agneta Olofsson Karin Persdoter som tredje hustru till Jon Olofsson som för alla som söker på nätet tycks vara den enda.För Agneta, numera erkänd och uppskattad forskare,är boken ett förstlingsverk där 1600-talet bara delvis behandlats. Se på bolbyn Ön som var befolkad i stort sett hela 1600-talet.
Skall man reda ut problemet med Jon Olofsson får man nog försöka lusläsa i skattehandlingar, domböcker och i övriga källor för att klara ut problemen.
Till ditt brev. När rätten kom resultatet att Olof Jonsson var rätt bördsman betyder det närmast att hans far eller mor härstammar från Ön. Eftersom fadern kommer från Jansjö är det modern. Byn Ön bestod på 1600-talet av två hemman. Enligt 1642 års jordebok ägdes det ena av Per Olofsson och det andra av Per Stensson, Näset. 1660 års jordebok upptar h Karin och Johan Mikaelsson. Skattelängderna visar Per Olofsson 1583-1643 samt h Karin 1644-1647. På det andra hemmanet var det mera ombyte. Den kände jägaren Nils Eriksson och sedan den kände Olof Nilsson som via Näset och Backe slutade sina dagar i Rösta, Sollefteå. Egendomligt nog finns en Jon Olofsson där 1627-1629. följd 1632-1647 av änkan Margareta Persdotter (Per Stenssons dotter). Det är mot denna bakgrund som jag vill säga att Jon Olofssons första hustru var dotter till Per Olofsson och hans hustru Karin. Per Olofsson vill jag i första hand knyta till Ön och Karin vill jag påstå att hon är bördig till Bölen. Hos denna familj finns först son+ dotter sedan inhyses. Jag tolkar det så att Jon Olofsson i början av sitt äktenskap bodde hos hennes föräldrar vilket väl var en fördel eftersom han ofta var i Tyskland.När Jon Olofsson skulle lösa jansjöhemmanet 1646 fick han en sedel från landshövdigen Hans Striijk där det anges att han varit knekt i 18 år (från 1628). Han mönstrade in ännu 1657 och var då korpral (Mohlund) men hade innan kompaniet lämnade Sverige lejt en man i sitt ställe.
Jag har försökt tänka mig in i när han gifte sig första gången och har kommit till omkring 1637. hans första hustru Karin Persdotter född omkring 1615 död omkring 1657. Barn; NN (möjligen Märta) 1638, Karin 1642, Olof 1647, PER?????1650,Nils 1655. Att jag anser att Karin dog 1657 beror just på att han mellan mönstring och avfärd fick leja ersättare. Han gifte om sig och jag tippar på en kvinna från Junsele dock inte Per Israelssons dotter. Den enda som föds under denna period tycks vara Abraham som växer upp i Junsele och flyttar till Fjällsjö. Vad gäller tredje hustrun vill jag knyta an till Menker. I "Ramseleboken", sid 311, Nyland redovisar han Jon Olofsson Jansjö med sönerna Olof f 1647, Nils f 1655, Abraham född 1660 och Jon född 1770. Ingen hustru anges men med dombokens hjälp får man hennes namn till Anna Christersdotter (dotter till Christer i Holme) Jon Olofsson kom till detta hemman 1664 efter flyttningar. Den stora trolldomsprocessen som börjar på Ön har många namn och där finns han med tillsammans med kusinen Elias Sjulsson. han får som nämndeman uppdrag att utreda ägogränser på en myr i Fjällsjö tillsammans med Mårten Olofsson vilken jag upplever som broder. I det äktenskapet föds Ella och Sara troligen omkring 1665 och Jon 1670. Sara gifter sig med båtsmannen Håman, Ella med Per Eriksson som vill lösa in Jansjöhemmanet men som när det inte går hamnar i Sunnansjö där hon återfinns med tre barn . Koll på faddrar visar att Olof Jonsson är en av dem.
Jon Jonsson kallas Järpe ej att förväxla med namnen med farfar i Tersjö
MVH Per

Av Karin Wassdahl - lördag den 2 dec 2000 kl. 13.05:
En dag i maj månad år 1644 ägde en händelse rum som går under benämningen Massakern i Mörsil eller Mörsils gästabud.
Ett hundratal soldater från Västerbottens regemente och deras kapten Olof Svensson ska då ha blivit dräpta av dansk-norska armén.
Olof Svenssons kompani år 1644 bestod av soldater från flertalet socknar i Ångermanland.
I det här sammanhanget kan nämnas Jon Olofsson Jansjö, Fjällsjö sn, och Per Olofsson, Ön, Bodums sn.
Om dessa soldater verkligen fick sätta livet till vid massakern är inte känt, men om en änka Karin år 1644 tog över Öden (Ön) kan hon ha varit hustru till Per Olofsson, eller.....???
Källor: Bromé J.: Jämtland och Härjedalens historia del II
Internet: Bo Oskarsson: Mörsils gästabud
Internet: Lars Starlander Massakern i Mörsil
Andra källor nämns där.

Av Per Näsström - måndag den 4 dec 2000 kl. 00.11:
Till Karin Wassdahl
Tack för ditt intressanta inlägg om Jon Olofsson och Per Olofsson. Vad gäller Jon Olofsson så var han en garvad knekt så han klarade sig. Han skall ha varit med redan vid Breitenfelt och Lûtzen och hade varit knekt i 16 år vid det här tillfället. Han omnämns på ett betryggande sätt 1646 och blev far 1647. Det var de "gröna" knektarna som gick åt. Per Olofsson blev nog dödad. Jag tror att jag sett någon liknande uppgift. Det här går att kolla upp via krigsarkivets mikrokort. Det kommer jag att göra. Med vänliga hälsningar Per

Av Per Näsström - måndag den 18 dec 2000 kl. 23.24:
Något om Jon Olofsson och hans tre hustrur.
Diskussionen har inte avstannat fast den ett tag inte redovisats här. Den NN Jonsdotter som skall fötts i äktenskapet med Karin Persdotter från Krånge, Junsele och som gift sig med Per Eriksson från Näset (född omkring 1610) framstår för mig som alltmer overklig. Någon sådan kvinna har aldrig funnits. Karl Erik Ström Hoting har Maria Olofsdotter som hustru till Per Eriksson och hon är en syster till Jon Olofsson (se tidigare inlägg). I dombok 1684 omtalas Olof Persson, Per Erikssons son som kusin till Olof Jonsson, Jon Olofssons son. Se det domboksregister som utlagts på nätet av Håkan Skogsjös mor.
I dombok 1700 finns det berömda inslaget där Per Eriksson Näset begär inlösen av Jansjöhemmanet och åberopar att han är gift med Jon Olofssons dotter. Inlösen vägras och vid samma tillfälle begär Per Eriksson istället få uppta ett ödehemman, Sunnansjö 2, där man senare kan se honom gift med Ella Jonsdotter. Här har skett en sammanblandning av personer. Den Per Eriksson som anges gift med en dotter till Jon Olofsson dog redan 1689 och den uppgivna dottern 1684 (L 1).
Nog behöver en del äldre anor redas ut.
Per Näsström

Av AnnBritt Sjödin - torsdag den 28 dec 2000 kl. 13.28: 

Hej Per. Tänkte deltaga i debatten om NN Jonsdotter. Jag har funnit i kyrkböckerna på Riksarkivet i Sthlm en Maria Isaksdotter, född 1718-02-09, Näset, Fjällsjö. Hon gifte sig vid 15 års ålder med Hans Mattsson, född 1711-05-12, Bölen. De fick troligen 13 barn. Marias far skulle vara Isak Persson, född ca 1659 i Näset, Fjällsjö, död ca 1745-11-16. Isak uppges vara son till Per Eriksson, född ngn gång mellan åren 1622-1630, död ngn gång mellan åren 1684-1689 och hans hustru NN Jonsdotter, född omkring 1630 i Jansjö, död omkr. 1684. Hon var dotter till Jon Olofsson, född omkr. 1600 i Jansjö. Dessvärre saknas i min samling en pärm med källhänvisningar, en pärm jag i min tidiga forskning upprättade för att kunna använda mig av och gå tillbaka till vid behov.(Så bokför jag ej mina källorlängre). Jon fick enl mina källor 3 barn som allihop finns i mina anor. Det blir lite problem i släktträdet om nu NN Jonsdotter ej skall finnas med i familjen. Behöver uppenbarligen hjälp med data för Per Eriksson då han och hustrun NN Jonsdotter fick 3 barn, Johan, Isak samt Elias, även alla de i mina anor. 
Mvh, AnnBritt 

Av Per Näsström - torsdag den 28 dec 2000 kl. 18.40: 
Till AnnBritt Sjödin 
Hej AnnBritt! NN Jonsdotter hör till fablernas värld. I hennes ställe skall Du sätta in Maria Olofsdotter, vilket är syster till Jon Olofsson. 
Den som konstruerat denna NN Jonsdotter har förväxlat två Per Eriksson i Näset. Observera och läs dombok 1700 där en fullt levande Per Eriksson vill lösa in Jansjöhemmanet. Då hade den Per Eriksson som uppges gift med NN Jonsdotter var död i mer än tio år. Karl Erik Ström, den mycket ansedda forskaren vars verk förvaras av hembygdsföreningen i Hoting, har angivit Per Eriksson i Näset g med Maria Olovsdotter (jansjö). Dessa två är dina anor. De hade bl a sonen Isak Persson född 1659 (din uppgift som jag håller med på). Att Isak Persson hade en dotter som han uppkallade efter sin mor bestyrker ju Karl Eriks Ströms uppgift vilken jag har som ett av underlagen för mina uppgifter. MVH Per 

Av AnnBritt Sjödin - torsdag den 28 dec 2000 kl. 19.19: 
Hej Per. Kul att du svarade så snabbt.Julskinkan har satt sig i huvudet, jag måste fråga lite. Talar du om 2 st Maria Olovsdotter resp Olofsdotter? Att enbart sätta in Maria Olofsdotter på NN Jonsdotters plats blir kontsigt, då dottern ej kan heta Olovsdotter till en far vid namn Jon. Hon blir då inte syster till Jon. Är det istället 2 olika familjer vi talar om? Isak är alltså son till Per Eriksson och Maria Olovsdotter. Så långt är jag med. Vem är då Maria dotter till? Någon annan än Jon? Hoppas du förstår vad jag inte förstår. 
Mvh, AnnBritt 

Av Per Näsström - torsdag den 28 dec 2000 kl. 23.08: 
Hej AnnBritt! Maria Olovsdotter gift med Per Eriksson, Näset är dotter till Olof Örjansson i Jansjö liksom sin bror Jon Olofsson. Jag anser att Jon Olofsson gifte sig omkring 1641-1642 och hans äldsta dotter är Karin född omkring 1642 och sonen Olof f 1647 är äldsta son. Enligt min uppfattning bodde Jon Olofsson inhyses hos sina svärföräldrar på Ön 1642-1645. 1646 fick han efter påbud (sedel) från landshövdingen överta fädernehemmanet i Jansjö. Hans första hustru vill jag kalla för Karin Persdotter men föräldrarna är Per Olofsson och hans hustru Karin på Ön, Fjällsjö. ( Jämför dombok 1684,1687 och 1705 Olof Jonsson äldsta sonen). Hans andra hustru vill jag placera i Junsele och den tredje i Holme/Nyland, Ramsele. 
För att utrycka mig ännu tydligare Per Eriksson på Näset som har Isak f 1659 som far var inte gift med en Jonsdotter utan en Olofsdotter. Det har skett en förväxling med en yngre Per Eriksson som år 1700 ville lösa in Jansjöhemmanet har var gift med en yngre dotter till Jon Olofsson född tidigast omkring 1665. Hon hette Ella Jonsdotter. 
Detta yngre par Per Eriksson från Näset och Ella Jonsdotter ville 1700 lösa Jansjöhemmanet och när de inte fick det begärde de att få ödehemmanet Sunnansjö 2. De hade minst tre barn som Olf Jonsson f 1647 var fadder till. Uppgiften om NN Jonsdotter är helfel, både NN och farsnamnet. 
MVH Per

Av Per Näsström – torsdag den 4 jan 2001 kl. 14.53:
...
Erik Michelsson kan vara född på Näsetpå 1580-talet. Fadern bör vara Mickel Ersson som finns i längder 1567-1598. Erik Mickelson finns i längder 1613-1654. Per Eriksson 1649-1673. För de två senare är åren 1649-1654 växelvis. Mellan åren 1599-1612 finns nog släkt t ex svågrar. Karl Erik Ström anger Per Eriksson född omkring 1610 och Maria Olovsdotter född omkring 1620. Per Eriksson kan knappast vara äldsta son så mot bakgrund av detta och längder skulle jag tro på omkring 1615. Isak Persson löste ut sina fem bröder ur hemmanet 1687. Då angavs bröderna heta Erik, Johan, Per Olof och Elias. Troligen är Erik äldst född omkring 1640, Isak hör till de yngre född 1659 enligt dödbok. Bfröderna hade en syster Karin, båtsmansänka. Per Eriksson levde i januari 1684 men angavs "skröplig". Maria dog 1684. I dombok anges Per Eriksson död januari 1689. han var nog död redan vid arvskiftet 1687.
...